09
Feb
24

AUSTRAALIA 7

SYDNEY 3

Ühe päeva olime otsustanud Sydney eeslinnadele pühendada. Valisime Bondi.

Sydney ongi tegelikult CBD ja siis madalad, põhiliselt eramajadega eeslinnad, kus täiesti oma elu, keskused ja tegevused. Veidi nagu Viimsi, aga nautlevam ja sooja kliima toel rohkem avatud igasugu seltskondlikele tegevustele väljaspool kodu: sportimine, piknikud, golf, jalutuskäigud, eined sõpradega jne. Ja loomulikult rannaelu.

Nagu kõikjal Austraalias, on ka siin tugevad lained ja hoovused. Vees olemine eeldab kas aastatega kogunenud oskusi või vetelpäästjate valvsa silma all vees hüplemist. Kuna olime Bondis pühapäeval, oli rand rahvast täis. Ja tunne, mis sadade külg külje kõrval üheaegselt suurte lainete eest üles hüpates tekkis, oli päris omapärane ja lapselikult lõbus.

Nautisime seda Reinuga mõlemad.

Jälgisime ka pikalt, kuidas profimad veemõnude nautijad hüppasid kaljudelt merre, lainete alt läbi ja siis lasid just sellel õigel lainel ennast kaljule tagasi kanda/heita. Kõrgem tase ja ilmselt eeldab kohalikuks olemist.

Päris ujumiseks on randade otstes nn kaljubasseinid (rock pools), kus merevesi ja vahel lainegi üle ääre pritsib, aga kus võimalik rahulikult ujuda ja pärast ennast puhtaks pesta ja riided vahetada.

Randa ja tagasi jalutasime pikalt läbi erinevate tänavate, et näha ja tunnetada üht Austraalia enim hinnatud elukeskkonda. Vaiksed tänavad ja ilusad majad. Väga nauditav oli  samuti  kilomeetrite pikkune jalutamiseks mõeldud rannikurada (coastal walk), mis pakub imelisi vaateid kõrgetelt rannakaljudelt vahutavale merele ja väikestele rannakestele.

(nagu näete, siis ilusaid majavaateid rikuvad veidi kohustuslikud prügikastid iga maja ees, küll rõõmsavärvilised, aga domineerivad)

Kahel viimasel Sydney päeval hulkusime taas kesklinnas. Jalutasime pikalt imeilusas botaanikaaias.

Külastasime Austraalia suurimat kunstigaleriid, mis kahes hoones – vanas

ja uues.

(hetkel uues osas Louise Bourgeoisi näitus ja sellest ka need hiidkujud)

Vanas hoones on uhked saalid põhiliselt kohalike kunstnike loominguga ja samuti omal ajal asumaadele kolides kaasa võetud töödega. Näituste ülesehitus on veidi erinev seninähtust: pigem teemade kaupa ja läbisegi ajastutega – näiteks vanad natüürmordid vahelduvad kaasaegsete töödega.

Sealt leiame ka Lutsu “Kevade” (1912 ilmunud) Austraalias 1918 maalitud illustratsiooni 🙂

“Kevade” tundub meid Austraalias saatvat! 🙂

Uues hoones on kaasaegne ja aborigeeni kunst ning suured multimeedia projektid.

Jalutame keskpargis, vaatame teele jäävaid kirikuid

ja läheme uuesti Austraalia muuseumisse, kus eesmärgiks suur Ramses II näitus. See, Egiptusest toodud, külalisnäitus on väga põhjalik ja huvitav ja ….väga külm. Kui Austraalias on üldiselt kõikjal kõigi ohtude eest hoiatavad sildid, siis seda, et selle näituse jaoks oleks sulejopet vaja, ei hoiatanud keegi. Näitus ise oli väga huvitav ja lisaks ajaloole saime teada, et juba vanas Egiptuses oli taaskasutus väga moes – näiteks mõnesaja aasta vanusest kujust oma ema püst lasta ringi teha või vana sarkofaag enda omaks kujundada oli vägagi tavapärane. Ei midagi uut siin päikese all!

Selleks, et Austraalias siiski känguru ära näha, hüppame sisse ühte kesklinna väikesesse loomaparki. Tegu on pigem loomadisneylandiga, aga kängurud (ka puude otsas elav liik) ja koaalad saavad nähtud.

Sama piletiga pääseb sarnasesse akvaariumihoonesse ja nii vaatame ära ka kalad, haid ja raid. Meie lemmik on suur mereimetaja dugong (ei teagi, mis ta eesti keeles), kes rahulikult ujub ja suuri salatipuhmaid sööb.

Ja loomulikult pingviinid, kes tähtsalt ringi tatsavad või koos ülesmäge toidu järele vudivad ja siis taas alla ukerdavad. Lõbusad tegelased!

Viimaseks õhtuks oleme jätnud Sydney Ooperimaja külastuse.

Ühtegi ooperit meile sobivatel päevadel ei etendu. Selleks, et saaksime siiski koos teistega tähtsate nägudega ooperi poole jalutada, läheme vaatama Gatsby showd. Etendus on meeleolukas ja hästi välja mõeldud, aga päris wow efekti ei tekki.

Hoone ise on muljetavaldav, õhtuti imeliselt valgustatud ja ümberringi käib vilgas elu ja seltskonna nautimine.

Edasi ootab avastamist  Melbourne.


0 Responses to “AUSTRAALIA 7”



  1. Leave a Comment

Leave a comment