02
Feb
24

AUSTRAALIA 6

SYDNEY 2

Sydney meeldib meile väga!

Kahel kontsertide eelsel päeval jalutame hommikust õhtuni linnas. Uudistame kaldapealseid, käime muuseumides, mis kõik muide tasuta, ja naudime toitu. Üldine mulje Sydneyst ongi naudisklev. Hoolimata suurusest (5,2 miljonit elanikku) mõjub linn väga inimlikuna. Siin on mõnus jalutada ja palju parke ning purskaevusid. Vanad ehitised on väga kenasti ühendatud uutega, sekka vahel mõni lõbus vimka. Tervikmulje on kaunis ja tänapäevane.

(Esimese maailmasõja memoriaal)

Ühes kirikus kuulame mõnda aega õhtuse orelikontserti proovi.

Teises jälgime Malta ordu protsessiooni ja pidulikku missat Gregoriani koorilauluga.

Oleme sageli oma reisidel erinevates riikides veidi missasid ja jumalateenistusi jälginud, aga Austraalias näib kõikjal olevat üllatavalt palju püsikäijaid. Tundub, et usk on siin mingile grupile inimestele aktiivselt oluline.

Ja Austraalias on kõik lihtsustatud, ka annetamine  – väikeses kirikus vähem, suures rohkem.

Kaasaegse kunsti muuseumis on mõnus jalutada, ruumid on avarad ja erinevaid näitusi palju. Minul on kaasaegse kunstiga veidi segased emotsioonid. Osa on väga huvitav, aga kitsastesse pimedatesse ruumidesse surutud ja pingsat mõtestamist nõudev osa tekitab pigem ängi. Nii vaatangi seda, mis mulle sobib.

(keskne figuur veidi Reinu eelmise tuuri kujunduse moodi 🙂

Käime veel väikeses Rock Discovery muuseumis, mis räägib linna alguse ehitusest ja materjalidest ning annab aimu, kuidas see briti koloonia kunagi kasvama hakkas.

Jõuame ka mõneks tunniks tohutusuurde Austraalia muuseumisse (ikka tasuta), kus Reinu kindel siht on mineraalide kogu. Mineraalid on Reinu teine kirg snorgeldamise kõrval. Ta uurib kõike väga üksikasjalikult, kuni sulgemiseni! Muude näituste osas jalutame siia ilmselt veel tagasi.

(Milliste mineraalide abil toimib meie telefon ja millised neist üliharuldased!)

Austraalia muuseum on üks viiest maailma vanimast muuseumist (1821), mis rajati  juba 40 aastat pärast Austraalia asustamist – muljetavaldav.

Muuseumi lähedal on Linnaraamatukogu, mis koosneb vanast ja uuest osast. Mõlemad on võimsad hooned erinevate võimalustega. Ka suures, avalikus lugemissaalis on pidevalt palju külastajaid, kes loomulikult loevad. Aga mitte raamatuid, vaid oma elektroonilisi vidinaid – o tempora, o mores!

Jalutame ja isegi ostleme veidi üliuhkes ajaloolises Queen Victoria keskuses. Rein kautab juhust sealsel avalikul klaveril veidi harjutada ja jalutades kuuleme, et keskuses viibib veel nii mõnigi pianist 🙂

Ühes kohas kaide lähedal sätitakse üles vabaõhukino.

Väga kaunis ja muljetavaldav on jalutuskäik ligi saja aasta vanuse võimsa Sadamasilla ümbruse kaidel. Siin kujutaks ennast elama küll! Hetkel on kohaliku loterii jackpot 200 miljonit ja selle eest oleks see vist isegi tehtav 🙂 Kaunid hooned, restoranid, paadisadamad, kesklinna lähedus, päike ja tuul – täiuslik!

Homme ja ülehomme kontserdid Eesti majas!


0 Responses to “AUSTRAALIA 6”



  1. Leave a Comment

Leave a comment